Doktor mi je rekao da ne smijem vježbati!

Iako znamo da smo stvoreni za kretanje, neaktivnost i dugotrajno sjedenje postaju moderan način života. NEAKTIVNOST je među najznačajnijim faktorima u razvoju bolesti ili lošeg zdravstvenog stanja. Događa se da ljudi sa već dijagnosticiranom bolešću, koji koriste lijekove i sl. izbjegavaju aktivnosti misleći da će tako izbjeći pogoršanje svojeg ionako narušenog zdravlja.

Posjet doktoru; kratki igrokaz:

Pacijent: Doktore, boli me koljeno/kuk/rame/leđa/vrat/bilo što, što da radim?

Doktor: Nikako nemojte dizati više od 5 kila, najbolje bi bilo da mirujete idućih 2/3/5 mjeseci/godina/zauvijek.

Pacijent: Joj doktore, dobro da ste mi rekli, sad znam da ne smijem nositi vrećice iz dućana jer imaju 5,4 kile.

Ako ti doktor (inače poznat kao vrhovni autoritet zdravlja) kaže da ne smiješ treniratimijenjaj doktora! Fizička aktivnost i trening ne samo da nisu štetni, već su nužni! Trening je dobra prevencija od brojnih bolesti i korisna preporuka za liječenje istih.

Generalna preporuka za vježbanje je minimalno 150 minuta kardio treninga i 75 minuta treninga s opterećenjem tjedno ili kombinacija oba tipa treninga. Sveukupno je to manje od 4 sata aktivnosti tjedno. Još uvijek nemaš vremena za trening?

Ako imaš ozbiljnih problema sa zdravljem, svakako bi bilo dobro konzultirati se s doktorom, fizioterapeutom i sl. Kao zdravom pojedincu, trening će ti dugoročno olakšati svakodnevne aktivnosti, poboljšat ćeš svoj način života, smanjiti stres, osjećat se i izgledat bolje!

U tablici možeš saznati detaljnije informacije kako vježbanje utječe na određene bolesti današnjice.